--> ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
Martie, 2023

ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Scris de: Motric Recovery

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului este redusa sau intrerupta sever, ceea ce duce la privarea tesutului cerebral de oxigen. Astfel, in cateva minute, celulele creierului incep sa moara. Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala care necesita un tratament de urgenta. Actionand rapid, se minimizeaza procentul leziunilor cerebrale, precum si posibilele complicatii.
Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit prin controlul principalilor factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arteriala crescuta, colesterol ridicat. Medicatia poate ajuta, de asemenea, la reducerea probabilitatii unui accident vascular cerebral. 

ANATOMIA ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL

Creierul sau encefalul,  este format din trei parti principale: anterioara, medie si posterioara, cuprinzand:
1.Emisferele cerebrale - reprezinta cea mai mare parte a sistemului nervos central, precum si cea mai avansata parte a creierului din punct de vedere al dezvoltarii. Acestea controleaza mai multe dintre functiile superioare, cum ar fi: vorbirea, emotia, functiile intelectuale superioare, integrarea stimulilor senzoriali, controlul motor fin si a cailor de miscare. Emisfera cerebrala stanga controleaza partea dreapta a corpului, in timp ce emisfera cerebrala dreapta controleaza partea stanga a corpului. Emisferele cerebrale sunt compuse din 4 lobi, si anume : frontal, temporal, parietal si occiptal.
2.Cerebelul - a doua regiune ca marime, se ocupa de echilibru, coordonare si de controlul miscarii.
3.Trunchiul cerebral - aici isi au originea 10 din cele 12 perechi de nervi cranieni. Controleaza o serie de functii diferite, cum ar fi frecventa cardiaca, respiratia, starea de veghe, tensiunea arteriala, atentia si excitarea. 

Glanda pituitara sau glanda hipofiza, este conectata cu creierul si secreta hormoni care sunt importanti pentru: energia zilnica, greutatea corporala, crestere, fertilitate si echilibrul hidro-electrolitic.

accident vascular

CUM TRATAM ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

1.  In situatia unui accident vascular cerebral ischemic, care se produce cand se blocheaza circulatia sangelui din artera care furnizeaza oxigen catre creier, se administreaza medicatie pentru indepartarea cheagurilor ce sange. Cheagurile de sange produc frecvent blocaje care provoaca accidente vasculare ischemice.
2.  Indepartarea cheagurilor se poate realiza si cu ajutorul unui cateter prin care se manevreaza un dispozitiv mic in creier, pentru a prinde cheagul de sange si a-l scoate din zona afectata.
3.Endarterectomia carotidiana, interventie prin care se “curata” interiorul peretelui arterei carotide, de placa de aterom (acumulare de lipide, de colesterol). O placa de aterom importanta (groasa, care ingusteaza lumenul arterial peste 75%) localizata la nivelul arterei carotide, determina un risc crescut de producere a unui accident vascular cerebral ischemic. 

accident vascular

4.  Angioplastia coronariana, procedura minim invaziva prin care sunt largite arterele inimii, ingustate sau blocate de depuneri de calciu, colesterol si placi de aterom. Se va face o mica punctie la nivelul arterei femurale si monteaza o un tub mic, steril, de plastic.  Prin aceasta se va ghida un caterer ( o sonda foarte subtire prevazuta in varf cu balon si/sau stent) pana la nivelul arterelor coronare. Se va injecta substanta de contrast pentru a se observa circulatia sangelui. In locurile unde se observa ingustari ale arterelor, se intervine, fie prin dilatarea arterei cu un balon, fie prin montarea unui stent. 

angioplastia

SFATURI:

✓   Mentineti tensiunea arteriala la un nivel optim. Gestionarea stresului, a exercitiilor fizice, a consumului de sare si alcool, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control.

✓   Fumatul creste riscul de accident vascular cerebral, astfel incat renuntarea la fumat poate ajuta la minimizarea riscului.

✓   Alimentatia saraca in grasimi si colesterol contribuie la reducea cantitatii placii de aterom de pe artere.

✓   Excesul de greutate poate contribui la o serie de probleme de sanatate, astfel incat este bine sa mentineti greutatea sub control. 

✓   Gestionati riscul de diabet prin exercitii fizice, dieta si controlul greutatii.

✓   Faceti sport! Miscarea facuta regulat ajuta la prevenirea factorilor de risc care favorizeaza accidentul vascular cerebral. 

Descarcă aplicația și
o poți încerca gratuit 14 zile

I always follow professional workflow and provide you the best service with reliable costs.

Articole asemanatoare

x