REFACEREA ORGANISMULUI DUPA EXERCITII FIZICE
Unul dintre cele mai importante elemente ale practicarii exercitiilor fizice, de agrement sau de performanta ...
-->
Anteversiunea femurala este o afectiune in care osul coapsei (femurul) este rasucit inspre interior ceea ce poate determina ca si genunchii si picioarele sa se intoarca spre interior.
Afectiunea tinde sa afecteze fetele de doua ori mai fecvent comparativ cu baietii.
Desi, in cele mai multe cazuri, rotatia anormala a femurului se dezvolta in timp ce fatul creste in uter, de cele mai multe ori se observa cel mai bine cand copiii au intre 4-6 ani.
Anteversiunea femurala apare la pana la 10% dintre copii iar 99% din cazuri se rezolva in timp, fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala. La copiii mai mari de 3 ani, anteversiunea femurala este cea mai frecventa cauza a mersului cu picioarele orientate spre interior.
Femurul este osul care formeaza scheletul coapsei, fiind cel mai mare os din corp (la omul adult acesta masoara 40–50 cm). La extremitatea sa superioara (epifiza superioara) se gaseste capul femural care este legat de corpul femurului (sau diafiza) prin intermediul colului femural.
Anteversiune inseamna "aplecare inainte". Anteversiunea femurala este o afectiune in care colul femural se apleaca inainte in raport cu restul femurului. Acest lucru face ca, coapsa sa se roteasca intern, astfel incat genunchiul si piciorul sa se rasuceasca spre linia mediana a corpului.
Un anumit grad de rotatie a femurului este intotdeauna prezent pe masura ce copiii cresc. De obicei, copiii se nasc cu 40° de anteversiune femurala care scade treptat pana la 10 - 15° in adolescenta si, in general, se imbunatateste odata cu cresterea ulterioara.
Formele de anteversiune femurala se dezvolta in timpul vietii intrauterine, afectand obicei ambele picioare si sunt mai frecvente la fete. Mecanismul exact din spatele anteversiunii femurale este insa necunoscut. Acesta este considerat a fi legat de factori genetici si de pozitia fatului in uter.
Anteversiunea femurala se imbunatateste pe masura ce copilul creste, de cele mai multe ori fiind necesara doar observarea/monitorizarea lui pe parcursul mai multor ani.
In general pana la vasta de 8-10 ani copii cu anteversiune femurala ajung sa mearga normal.
Este rareori necesara pentru anteversiunea femurala
Se poate interveni chirurgical doar in situatia in care anteversiunea este severa si afecteaza mersul pe jos, alergarea sau alte functii motorii.
Interventia chirurgicala, se numeste osteotomie - derotare femurala (osteotomia se refera la taierea osului, femurul in acest caz, si apoi femurul este rotit si fixat in pozitia sa normala, din punct de vedere anatomic).
Dupa interventia chirurgicala ar putea fi necesar utilizarea unui scaun cu rotile pentru o perioada de timp, apoi mersul se va realiza cu un cadru de mers sau carje pentru cateva saptamani pentru a nu lasa greutatea corporala pe membrul inferior operat.
Dupa o perioada de 3-4 luni copilul va putea reveni la activitatile sale normale.
Anteversiunea femurala se corecteaza pana in perioada adolescentei si nu afecteaza capacitatile atletice ulterioare. De asemenea, nu predispune la dezvoltarea unor afectiuni degenerative de sold sau genunchi, cum este artrita de exemplu.
I always follow professional workflow and provide you the best service with reliable costs.
Unul dintre cele mai importante elemente ale practicarii exercitiilor fizice, de agrement sau de performanta ...
Spina bifida este un defect de nastere care apare atunci cand coloana vertebrala si ...
O fractura de craniu este o ruptura unuia sau mai multor oase dintre cele opt care formeaza craniul ...