SUBLUXATIA UMARULUI
Subluxatia umarului sau subluxatia articulatiei glenohumerale este definita ca o dislocare ...
O fractura de craniu este o ruptura unuia sau mai multor oase dintre cele opt care formeaza craniul, ruptura care apare de obicei ca urmare a unor traumatisme severe. Daca forta impactului este excesiva, osul se poate fractura la locul sau in apropierea impactului si poate provoca deteriorarea structurilor subiacente din craniu, cum ar fi membranele, vasele de sange si chiar creierul.
Craniul uman este impartit anatomic in doua parți: neurocraniu, format din opt oase craniene care adapostesc si protejeaza creierul si scheletul facial (viscerocraniu) compus din paisprezece oase.
Termenul de fractura de craniu se refera de obicei la fracturile de neurocraniu, in timp ce fracturile portiunii faciale a craniului se numesc fracturi faciale.
➢ Dureri de cap sau ameteli
➢ Greata sau varsaturi
➢ Vanatai in spatele urechilor sau in jurul ochilor
➢ Sangerari din nas sau din urechi
➢ Probleme de miscare a unei parti a fetei
➢ Probleme de auz, cum ar fi zgomotele in urechi si/sau pierderea auzului
➢ Dificultati de miscare a gatului/ bratelor si/sau picioarelor
➢ Probleme la inghitire, senzatie de gura uscata sau salivare excesiva pe o parte a gurii
➢ Miscari incontrolabile ale ochilor sau vedere incetosata sau dubla.
O radiografie, un computer tomograf (CT) sau un examen RMN sunt recomandate pentru a verifica daca oasele craniului sunt fracturate dar si pentru a verifica situatia tesuturilor inconjuratoare. Radiografia ofera o imagine a osului.
Exemenul RMN ofera o imagine a osului, dar si a tesutului moale, ceea ce permite vizualizarea atat a fracturii craniului cat si a creierului.
Insa cel mai bun instrument pentru diagnosticare este scanarea CT (computerul tomograf), care ofera, de obicei, cea mai clara imagine a fracturii si a oricarei leziuni a creierului, deoarece produce o imagine 3-D.
Fracturile craniene nu sunt gestionate ca alte fracturi osoase. Tratamentul va depinde de mai multi factori precum: varsta, starea de sanatate, istoricul medical, dar si tipul de fractura, severitatea acesteia si orice alte leziuni cerebrale implicate.
Insa cele mai multe fracturi craniene nu sunt prea dureroase, iar craniul se va vindeca in majoritatea acestor cazurilor.
Antibioticele vor fi administrate daca exista riscul unei infectii bacteriane, in timp ce medicamentele antiinflamatoare ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii.
Poate fi necesara si drenarea lichidului cefalorahidian (lichid care inconjoara creierul si maduca spinarii) pentru a diminua presiunea din jurul creierului.
Gulerele cervicale pot fi folosite pentru anumite perioade de timp, cel putin pana la identificarea fracturii, pentru a mentine capul si gatul in pozitii fixe.
In general, cele mai multe fracturi craniene nu au nevoie de o interventie chirurgicala, atata timp cat nu exista leziuni asociate la alte structuri, cum ar fi creierul. Se vindeca in timp, de obicei peste sase saptamani.
Insa in anumite circumstante exista caracteristici despre fractura in sine sau leziunile asociate care necesita o interventie chirurgicala, pentru refacerea oaselor deteriorate si/ sau a leziunilor asociate.
Cel mai important insa, este faptul ca fractura craniului poate fi adesea prevenita.
Purtarea castii de protectie atunci cand se merge pe bicicleta sau cand se practica alte sporturi in care sunt posibile leziuni ale capului, cum ar fi schiul sau alpinismul, poate preveni o fractura de craniu.
Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.
Subluxatia umarului sau subluxatia articulatiei glenohumerale este definita ca o dislocare ...
Sindromul incrucisat superior (upper crossed syndrome) este o afectiune asociata persoanelor care au o ...
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: lordoza cervicala, cifoza toracala, lordoza lombara si curbura ...