CERVICALGIE (DURERE CERVICALA)
Coloana vertebrala cervicala este compusa din 7 vertebre care se...
-->
Sindromul incrucisat inferior (lower crossed syndrome) este un dezechilibru muscular din zona inferioara a corpului (coloana lombara - pelvis-sold), care poate duce la modificari posturale, si, in timp, la dureri de spate. Sindromul incrucisat inferior este adesea cauzat de un stil de viata prea sedentar si/sau de o postura proasta.
Dezechilibrul muscular consta in contractarea (scurtarea) unor grupe musculare, in timp ce alte grupe sunt slabite (slab tonifiate). Mai precis, muschii stransi sunt in general flexorii soldului si muschii paravertebrali lombari, iar muschii slabiti sunt muschii abdominali si fesieri.
Statul prelungit poate duce la contractura muschilor flexori ai soldului, ceea ce duce si la contractura muschilor inferiori ai spatelui. Muschii flexori ai soldului, daca sunt prea contractati (scurtati), in cele din urma duc si la slabirea musculaturii abdominale si fesiere.
Acest dezechilibru are ca rezultat o inclinare anterioara a pelvisului, o flexie crescuta a soldurilor si o hiperlordoza compensatorie la nivelul coloanei vertebrale lombare.
Din nefericire, efectele acestui dezechilibru muscular are implicatii mai mari decat la nivelul regiunii lombo-pelviana-sold, mai precis muschii spatelui si muschii situati pe partea posterioara a coapsei trebuie sa lucreze mai mult, ceea ce poate duce la lezarea lor.
Persoanele cu sindrom incrucisat inferior sufera adesea de dureri de spate sau dureri la nivelul articulatiilor pelvine sau dureri de sold. Pe langa durere, mai apar si alte simptome, precum:
➢ Mobilitate redusa sau rigiditate in regiunea lombara, sold, coapsa posterior
➢ Durere la nivelul flexorilor soldului, coloanei vertebrale lombare
➢ Abdomen proeminent cauzat de accentuarea curburii lombare
➢ Tensiune in partea inferioara a spatelui si/sau muschilor fesieri
Exercitiile fizice reprezinta cheia tratamentului acestui sindrom.
Aceste exercitii au ca scop relaxarea si intinderea muschilor contractati (scurtati) si tonifierea (intarirea) muschilor slabi, pentru a restabili echilibrul. Pentru a relaxa/ intinde muschii scurtati (flexorii soldului), se poate utiliza o rola de spuma precum si exercitii de intindere (stretching), pe podea, care vor intinde muschii stransi din regiunea soldului.
Pentru a tonifia (intari) muschii slabi (muschii abdominali si fesieri) se vor face exercitii active folosind greutatea corporala sau exercitii cu greutati. Aceste exercitii alternative restabilesc echilibrul muscular la nivelul zonelor implicate, cresc forta musculara si mobilitatea articulara, cresc gama de miscare si amelioreaza semnificativ durerea din zona inferioara a aspatelui, prevenind astfel alte leziuni mai grave.
Sindromul incrucisat inferior este o afectiune cronica care, netratata, poate duce la o recuperare mai lunga sau la modificari complicate ale altor articulatii, mai precis articulatiile si muschii din jur pot suferi modificari progresive.
I always follow professional workflow and provide you the best service with reliable costs.
Coloana vertebrala cervicala este compusa din 7 vertebre care se...
Fractura de stres reprezinta cel mai frecvent tip de leziuni de suprasolicitare a ...
Kinesio taping este o tehnica terapeutica care consta in aplicarea unor benzi speciale ...