BURSITA POPLITEALA
Bursita popliteala care reprezinta inflamarea bursei popliteale, este cauzata de un exces de lichid provenind ...
Sindromul soldului, denumit si soldul dansatorului, este o afectiune caracterizata printr-o senzatie de “rupere” a acestuia, resimtita atunci cand soldul este flexat si extins. Aceasta senzatie poate fi insotita de un zgomot (cracment) si durere sau disconfort, care scad in intensitate odata cu odihna. Sindromul soldului este clasificat, de regula, in functie de locatia rupturii, in afara articulatiei sau intraarticular (in interiorul articulatiei soldului).
Este o afectiune a soldului, frecvent intalnita lasportivi, si in special la dansatori. Persoanele care sunt implicate in activitati sportive sau in alte activitati care necesita miscari repetitive de flexie-extensie in articulatia soldului, prezinta o probabilitate de a dezvolta aceasta afectiune mult mai mare.
Dansatorii tind sa fie cei mai vulnerabili datorita miscarii intense de flexie-extensie a soldului din rutina lor, dar si alte sporturi precum cum ar fi fotbalul si gimnastica pot fi factori predispozanti.
Pentru majoritatea persoanelor, afectiunea le afecteaza calitatea vietii, manifestandu-se cu durere la activitati precum ridicarea de pe scaun sau plimbatul (activitati care presupun flexia si extensia soldului). La sportivi, insa, mai apar si alte simptome precum si senzatie de slabiciune si durere articulara, care interfera cu performanta lor sportiva.
Sindromul soldului poate sa se manifeste in diferite locuri ale soldului, insa, cel mai adesea se resimte in partea laterala a soldului, cauzata fiind de frecarea benzii iliotibiale peste osul trohanter mare al femurului.
De asemenea, tendonul muschiului Iliopsoas, care este principalul flexor al coapsei (flexia copasei inseamna ridicarea genunchiului spre piept) poate cauza aceasta afectiune atunci cand se freaca pe o proeminenta osoasa a pelvisului.
Cauzele intraarticulare sunt cel mai putin frecvente.
Articulatia soldului este cea mai mare articulatie din corp si este formata din:
➢ Capul sferic al osului femural, care reprezinta practic aproximatic 2/3 din articulatie
➢ Cavitatea acetabulara, in care se fixeaza capul femural
Femurul, cel mai mare os din corp (la persoanele adulte masoara 40–50 cm), prezinta la extremitatea sa superioara capul femural, care este legat de corpul femural prin intermediul colului femural. La unirea colului femural cu corpul femural se gasesc doua proeminente, numite trohanterul mare si trohanterul mic.
Aceste proeminente ale osului (trohanterele) reprezinta locul in care se ataseaza mai multi muschi, facilitand miscarea laterala a membrului inferior.
De-a lungul partii laterale a coapsei se afla tractul sau banda iliotibiala, care este o structura fasciala de tesut fibros. Banda iliotibiala incepe de la nivelul soldului si se intinde pana la zona exterioara a articulatiei genunchiului si functioneaza in concordanta cu cativa muschi ai coapsei, oferind stabilitate soldului si partii exterioare a genunchiului. La alteti si persoanele care merg pe jos pe distante mari, banda iliotibiala poate cauza diverse probleme.
Se vor limita sau chiar evita activitatile care provoaca durere si inflamatie in articulatie, acordand soldului timpul necesar pentru a se vindeca.
Gheata aplicata local, in sesiuni de 5-10 m inute de 3-5 ori/zi ajuta la reducerea durerii si inflamatiei. Intotdeauna se pune un prosop subtire intre gheata si zona pe care se aplica.
Prin programe de exercitii specifice, kinetoterapia pune accent pe tonifierea musculaturii stabilizatoare a soldului, pe cresterea flexibilitatii si reechilibrarea articulatiei soldului.
Aceste exercitii vor ameliora durerea si presiunea resimtita in zona afectata.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ajuta la reducerea durerii si inflamatiei, insa sunt recomandate pentru perioade de timp care nu depasesc 7-14 zile maxim. Daca inflamatia nu cedeaza, in special daca exista se asociaza si inflamatia la nivelul bursei (bursa este un sac mic cu lichid cu rol de lubrifiere si amortizare a zonelor dintre tendoane si oase), o injectie locala cu corticosteroizi (antiinflamator mai puternic), poate ajuta adesea pentru a atenua inflamatia.
Se vor adapta activitatile curente pentru a evita orice miscare repetitiva la nivelul soldului. De exemplu, se va inota folosind doar bratele, sau se va reduce timpul petrecut pe bicicleta.
Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.
Bursita popliteala care reprezinta inflamarea bursei popliteale, este cauzata de un exces de lichid provenind ...
Muschiul biceps brahial este un muschi lung, puternic, asezat pe partea anterioara a ...
Termenul „hernie de disc” a devenit destul de popular cand vorbim despre afectiunile coloanei ...