--> UPPER CROSSED SYNDROME SINDROMUL INCRUCISAT SUPERIOR
Aprilie, 2023

UPPER CROSSED SYNDROME SINDROMUL INCRUCISAT SUPERIOR

Scris de: Motric Recovery

Sindromul incrucisat superior (upper crossed syndrome) este o afectiune asociata persoanelor care au o postura proasta, aceastea prezentand dureri la nivelul gatului, umerilor si pieptului.

Poate aparea la orice varsta, dar devine din ce in ce mai frecventa la persoanele care petrec mult timp la un birou, precum si la persoanele in varsta care, in mod natural incep sa isi piarda din puterea posturala.

Muschii corpului uman sunt interconectati. Cand un muschi devine slab (cu tonus muscular redus), un alt muschi trebuie sa ii preia activitatea.

In afectiunea cunoscuta sub numele de sindromul incrucisat superior (upper crossed syndrome) muschii spatelui superior (muschiul romboid si trapez inferior) devin foarte slabi. Drept urmare, muschii pectorali si muschii anteriori ai gatului se contracta. Acest lucru provoaca durere in partea superioara a corpului, inclusiv dureri de umar si dureri la nivelul gatului, precum si o gama redusa de miscare.

Pur si simplu, sindromul incrucisat superior este un dezechilibru muscular cauzat de slabirea si alungirea musculaturii postero - superioare a spatelui si gatului, combinate cu contracturarea si scurtarea muschilor pectorali si musculaturii gatului (ridicatorul scapulei, trapezul superior). Acest dezechilibru duce si la disfunctii articulare.

sindromul incrucisat superior

CAUZELE SINDROMULUI INCRUCISAT SUPERIOR

Persoanele cu un stil de viata sedentar sunt cele mai expuse riscului de aparitie a acestui sindrom. Orele lungi petrecute pe computer, televizor sau telefon pot contribui la o postura proasta, care in timp duce la slabirea muschilor spatelui superior (muschii romboizi si trapez inferior) si flexori ai gatului, contractand si scurtand in acelasi timp muschii pectorali si trapez superior.

Acest dezechilibru face ca coloana vertebrala sa fie proiectata inainte (in fata), crescand semnificativ stresul asupra muschilor care au rol de sustinere a coloanei.

De asemenea, persoanele care conduc mult timp adopta adesea o postura deficitara datorita faptului ca nu obisnuiesc sa isi sprijine capul pe tetiera, postura care poate fi o cauza principala a sindromului incrucisat superior.

Dar sindromul incrucisat superior este intalnit si la sportivi, in special la inotatori si halterofili. Acest lucru se datoreaza utilizarii excesive a muschilor din zona gatului, a umerilor si a spatelui superior. De asemenea, sportivii care practica ciclism pot dezvolta sindrom incrucisat superior atat datorita pozitiei de pe bicicleta cat si datorita fortei care trece prin muschiul trapez superior.

CUM SE MANIFESTA SINDROMUL INCRUCISAT SUPERIOR?

In timp, umerii devin mai rotunzi si mai inconvoiati, iar gatul si capul sunt proiectati inainte. Coloana vertebrala va incepe, de asemenea, sa se curbeze spre interior (langa gat) si spre exterior in zona superioara a spatelui si a umerilor.

Muschii dezechilibrati asociati acestui sindrom pun stres pe muschii din jur, pe tendoane, oase si articulatii, ducand la:

➢ dureri de cap

➢ dureri de gat sau tensiune in partea posterioara a gatului

➢ durere in partea superioara a spatelui, in special la nivelul umerilor

➢ dificultati de sedere si conducere pentru perioade lungi de timp

➢ interval de miscare restrictionat la nivelul gatului si umerilor

➢ amorteala, furnicaturi si durere la nivelul superior al bratelor

Sindromul incrucisat superior este o afectiune cronica care, netratata, poate lasa dezechilibre musculare semnificative in organism si poate duce la dureri cronice de spate. In timp, provoaca si leziuni ale coloanei vertebrale din cauza presiunii continue pe partea din fata a vertebrelor.

CUM TRATAM SINDROMUL INCRUCISAT SUPERIOR?

La fel ca in majoritatea afectiunilor musculo-scheletale, cel mai bun mod de a trata sindromul incrucisat superior este kinetoterapia, prin:

➢ exercitii de intindere, atat in scop preventiv, cat si pentru intinderea (relaxarea) musculaturii contracturate

➢ exercitii de tonifiere a musculaturii slabe

➢ postura imbunatatita

Pentru a creste flexibilitatea muschilor si articulatiilor si pentru a asigura o gama completa de miscare, este necesara terapia manuala, care va indeparta/relaxa aderentele musculare si puncte de declansare (trigger points).

Punctele de declansare (trigger points) sunt puncte focale, hiperiritabile situate intr-o banda incordata a muschiului. Acestea produc dureri la nivel local si adesea insotesc tulburarile musculo-scheletice.

Caldura aplicata local, pe muschii contracturati, sau o baie calda, ajuta la relaxarea si detensionarea acestor muschi, dar si la ameliorarea durerii.

Evitarea activitatilor care provoaca durere, mutarea pozitiei computerului la nivelul ochilor sau schimbarea scaunului de birou, sunt importante pentru imbunatatirea posturii si prevenirea recidivelor sau a altor leziuni.

SFATURI:

➢ Exercitiile de intindere (stretching) si modificarea cat mai rapida a oricaror pozitii posturale slabe vor ajuta simptomele sa nu devina cronice.

➢ Cereti sfatul unui kinetoterapeut cat mai curand posibil pentru a va invata cele mai potrivite exercitii.

Descarcă aplicația și
o poți încerca gratuit 14 zile

I always follow professional workflow and provide you the best service with reliable costs.

Articole asemanatoare

x