Poliatrita reumatoida este a doua dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii care afecteaza articulatiile, prima fiind osteoartrita (artroza).
Nu este cunoscuta clar cauza care determina aparitia Poliatritei Reumatoide, dar exista dovezi care sugereaza ca anumiti factori care tin de stilul de viata, cum ar fi fumatul, consumul in exces de cofeina sau de carne rosie , cresc probabilitatea de a dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, componenta genetica poate fi raspunzatoare de aparitia Poliatritei Reumatoide.
O articulatie este locul unde se intalnesc doua sau mai multe oase pentru a permite miscarea. Fiecare os din corp, cu exceptia osului hioid din gat, se uneste cu cel putin un alt os printr-o articulatie. Cartilajul articular acopera suprafetele articulare ale oaselor si prezinta doua fete: una aderenta de suprafata articulara a osului si alta libera, care corespunde cavitatii articulare. Marginea lui se continua cu periostul. La nivelul acestei margini se afla si membrana sinoviala. Grosimea lui e variabila, intre 1-12 mm, fiind in raport cu presiunea ce se exercita pe suprafetele articulare. Pe masura inaintarii in varsta are tendinta sa se subtieze. Cartilajului se atribuie doua proprietati importante: compresibilitatea si elasticitatea articulatiei.
Membrana sinoviala reprezinta un strat de tesut seros care captuseste fata profunda a capsulei articulare si secreta un lichid numit lichid sinovial.
Pe masura ce inflamatia se instaleaza, capsula articulara devine umflata si dureroasa, iar secundar, articulatia devine instabila si cu dureri accentuate. Cartilajul articular este si el afectat si poate dezvolta unele deformari.
Afectiunea evolueaza diferit la fiecare persoana, dar tinde sa se manifeste similar, cu episoade dureroase urmate de episoade cu simptomatologie mai usoara, mai putin dureroase.
Fiind o afectiune autoimuna, Poliatrita Reumatoida nu se vindeca, dar simptomele pot fi controlate prin diverse forme de tratament, si anume:
Tratament medicamentos cu analgezice si antiinflamatoare ajuta la controlul durerii si a inflamatiei. Exista insa si medicamente antireumatice modificatoare de boala (DMARDs), numita si terapia non-biologica precum si terapii biologice, corticosteroizi etc. Medicul reumatolog va decide forma de tratament in functie de evolutia bolii si implicatiile ei.
Programele de exercitii specifice, executate zilnic au un rol important in managementul Poliatritei Reumatoide, fiind necesare pentru:
➢ prevenirea rigiditatii articulare (fiind o afectiune cu evolutie progresiva, in lipsa miscarii, articulatiile devin rigide)
➢ mentinerii stabilitatii si cresterii mobilitatii articulare
➢ prevenirea tensiunii de pe cartilajului articular, cu cat muschii sunt mai tonifiati, cu atat mai putina tensiune este plasata pe cartilaj
➢ activarea vascularizatiei articulatiei (articulatiile nevascularizate cum este si genunchiul, au nevoie de exercitii fizice pentru a mobiliza fluxul sanguin catre ele)
➢ reducerea durerii
Este indicata in anumite stadii evolutive ale afectiunii pentru:
➢ corectia chirurgicala a deformarilor articulare
➢ sinovectomia (indepartarea chirurgicala, partiala sau totala, a membranei sinoviale)
➢ repararea tendoanelor
➢ protezarea articulara (inlocuirea articulatiei distruse cu proteza de plastic sau metal)
Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.
Osteoartrita, numita si boala degenerativa articulara sau artroza, este una dintre cele mai frecvente afectiuni de ...
Un chist Baker este o mica umflatura, cauzata de lichid provenit din articulatia genunchiului, umflatura situata in spatele genunchiului, in zona poplitee...