DE CE SA MERGEM PE JOS?
Nu trebuie sa avem un echipament special, un abonament la o sala de gimnastica sau un partener, desi mersul pe jos cu un prieten are unele beneficii ...
-->
Plamanul este principalul organ respirator. La persoanele adulte, in 24 de ore, plamanii sunt traversati de 10.000 litri de aer si 800 litri de sange.
Plamanul este format din arborele bronsic si lobii pulmonari. Arborele bronsic poate prezenta dilatatii patologice (dilatatii cauzate de boli) in care se pot strange secretii. Lobul pulmonar reprezinta unitatea morfologica si functionala a plamanului la nivelul caruia se realizeaza schimbul de gaze (eliminarea dioxidului de carbon din sangele venos sistemic care ajunge la plaman si imbunatatirea acestuia cu oxigen). Lobul pulmonar este constituit din bronhiole respiratorii, canale alveolare si alveole pulmonare, la care se adauga vase de sange, vase limfatice si fibre nervoase.
Plamanul drept are trei lobi pulmonari (lobul superior, mijlociu si inferior), iar plamanul stang are doi lobi ( superior si inferior).
Plamanii sunt acoperiti de doua foite, numite pleure, una este lipita de plaman (pleura viscerala) iar cealalta de peretele intern al cavitatii toracice (pleura parietala). Intre pleure se afla o cavitate foarte subtire, in care se gaseste o pelicula de lichid.
Fumul de tutun poate ingusta si inflama caile respiratorii si poate ingreuna respiratia. De asemenea, ar putea irita plamanii si ar putea determina o tuse sacaitoare. Fumatul ramane printre primele cauze ale cancerului pulmonar si principala cauza a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), o afectiune care afecteaza saci de aer din plamani care proceseaza oxigenul.
Se stie ca exercitile fizice sunt importante pentru o inima sanatoasa, cat si pentru muschi, oase si articulatii. Dar nu numai atat, exercitiile fizice au un rol important si in sanatatea plamanilor si pot ajuta chiar la imbunatatirea unor simptome cauzate de afectiuni cronice ale plamanilor. Fie mergem la sala de fitness, fie mergem pe jos sau alergam, important este sa o facem regulat, ideal de cinci ori pe saptamana, minim 30 de minute.
Gimnastica respiratorie imbunatateste functionalitatea la capacitatea maxima a diafragmei si plamanilor. Diafragma este un muschi care ajuta procesul respirator, alaturi de alti muschi.
Astfel, atunci cand aerul intra in plamani, acestia se maresc, muschii intercostali si pectorali minori se contracta, iar diafragma se contracta si se deplaseaza in jos, astfel incat dintr-o forma aproape semicirculara ajunge sa fie dreapta. Atunci cand aerul iese din plamani, acestia se contracta, muschii intercostali si pectorali minori se relaxeaza, iar diafragma se relaxeaza si revine la forma aproape semicirculara.
Exercitiile de respiratorie se fac sub indrumarea unui terapeut pana la deprinderea lor.
Pentru a oxigena mai bine plamanii si pentru a elimina dioxidul de carbon, plamanii nostri trebuie sa fie bine hidratati.
In interiorul plamanilor exista o „captuseala” subtire de mucus. Cand ne hidratam corespunzator pe parcursul zilei, aceasta captuseala ramane subtire, ceea ce ajuta plamanii sa functioneze bine. In cazul afectiunii bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), hidratarea corespunzatoare ajuta eliminarea mucusului din plamani care poate provoca probleme de respiratie.
Cercetarile sugereaza ca persoanele care mananca multe fibre (zmeura, mazare, linte, fasolea neagra, pere, broccoli, etc) au plamani care functioneaza bine. Cerealele integrale sunt, de asemenea, excelente surse pentru plamani.
Alimentele integrale nu numai ca sunt bogate in fibre, dar au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, sunt pline de vitamina E, seleniu si acizi grasi esentiali, care sunt utili pentru sanatatea plamanilor. Tomatele sunt cea mai bogata sursa de licopen, care este strans legata de sanatatea plamanilor. In astm, consumul de rosii si suc de rosii poate imbunatati inflamatia cailor respiratorii. Licopenul este, de asemenea, asociat cu o functie pulmonara mai buna la adultii tineri. Aceste beneficii sunt si mai pronuntate in cazul persoanelor care fumeaza.
Cercetarile indica o legatura intre cafeaua de dimineata si plamanii mai sanatosi. Acest lucru s-ar putea datora cofeinei, care este antiinflamatorie, si polifenolilor, care sunt antioxidanti.
Este indicat sa aspiram covoarele de trei ori pe saptamana si sa le curatam cu abur in fiecare an pentru ca pot prinde mucegai, excremente de gandaci, acarieni de praf, murdarie care intra in aer si apoi in plamani.
Oriunde arde gaz, cum ar fi plite, cuptoare, centrale etc, se formeza o substanta chimica numita protoxid de azot, care este un gaz incolor cu miros dulceag, neinflamabil care intretine arderea.
Acest gaz poate inflama plamanii.
Periodic, se verifica daca electrocasnicele care folosesc gaz functioneaza corect si se acorda atentie deosebita modului in care acestea elimina gazele reziduale din locuinta.
Excrementele si parti din corpurile lor se transforma in praf care ramane depozitat in covoare, perdele, podele. De asemnenea, cand se agita in aer, acest praf poate declansa alergii sau alte probleme pulmonare. Copiii care intra in contact cu acest praf la o varsta frageda pot fi mai susceptibile de a face astm.
Este indicat ca o data pe saptamana sa demontam si curatam umidificatorul pentru a preveni aparitia mucegaiului sau a bacteriilor care se pot elibera in aer si care pot inflama plamanii. Pe langa curatare, este important sa schimbam si filtrele si sa efectuam si verificarea regulata atat a umidificatorului cat si a sistemelor de racire a aerului.
I always follow professional workflow and provide you the best service with reliable costs.
Nu trebuie sa avem un echipament special, un abonament la o sala de gimnastica sau un partener, desi mersul pe jos cu un prieten are unele beneficii ...
Indicele de masa corporala (IMC) este un indicator statistic al greutatii unei persoane ...
Pierderea in greutate are loc atat prin schimbarea...