LOMBAGO
Lombago este o afectiune care se manifesta cu durere la nivelul muschilor si articulatiilor spatelui...
Fasceita plantara, care reprezinta inflamatia fasciei plantare, este una dinte cele mai frecvente cauze care determina durere la nivelul calcaiului, in special dimineata. Calcaiul este o zona a corpului extrem de solicitata, deoarece la acest nivel este exercitata o presiune continua, atat in timpul mersului cat si in timpul statului prelungit in picioare sau desfasurarii diverselor activitati zilnice.
Fasceita plantara este usor de recunoscut, manifesandu-se cu durere in zona calcaiului dimineata dupa trezire, la efectuarea primilor pasi. Aceasta afectiune este frecvent intalnita, printre factorii de risc implicati in aparitia acesteia fiind: obezitatea, activitatile fizice care suprasolicita zona calcaiului si incaltamintea nepotrivita ce exercita presiune in aceasta zona.
Fascia plantara este o banda de tesut care se intinde de la nivelul degetelor pana de osul calcaiului (calcaneu), pe care le conecteaza si formeaza, de asemenea, si arcul piciorului (scobitura de pe partea interna a piciorului).
Atunci cand facia plantara devine prea tensionata, poate trage de osul calcaiului cauzand durere si inflamatie.
Astfel, mersul, alergarea dar si statul in picioare vor fi insotite de durere la nivelul calcaiului.
Cel mai frecvent fasceita plantara afecteaza:
➢ atletii / persoanele care alearga
➢ persoanele care au picior plat sau arcul piciorului inalt
➢ persoanele supraponderale
➢ persoanele care petrec mult timp in picioare
➢ persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.
Refacerea fasciei plantare poate dura pana la 6-12 luni.
Medicamentele antialgice si antiinflamatoare ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei, insa sunt recomandate pentru perioade scurte de timp, 7-14 zile maxim.
Se va evita incarcarea piciorului afectat (nu se va lasa greutate corporala pe picior). Daca este posibil, mersul se va realiza cu ajutorul carjelor pana cand inflamatia scade.
Gheata aplicata local, in sesiuni de de 10-15 minute de 3-5 ori/zi, ajuta semnificativ la reducerea inflamatiei. Intotdeuna se pune un prosop subtire intre gheata si zona pe care se aplica. O alta modalitate de realizare a crioterapiei o reprezinta scufundarea piciorului afectat (sau doar calcaiul), intr-un vas umplut cu apa si gheata, timp de 10-15 minute, de 3-5 ori pe zi.
Exercitiile de intindere (stretching) ale muschilor gambei, tendonului ahilian si talpii piciorului, ajuta la detensionarea fasciei plantare.
Exercitiile active care implica atat piciorul cat si glezna cresc stabilitatea la acest nivel.
Automasajul cu ajutorul unei mingi de golf sau squash (se ruleaza talpa pe minge) ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii din fascia plantara.
Daca tendinta in timpul somnului este de dormi cu varfurile picioarelor intinse, fascia plantara se poate scurta. Purtarea unor atele pe timpul noptii, care sa tina piciorul drept (cu varful ridicat), ajuta la intinderea fasciei plantare. Se vor purta in perioada in care durerea este prezenta.
Incaltamintea un rol important atat in prevenirea cat si tratarea fasceitei plantare.
In primul rand nu este recomandata purtarea incaltamintei uzate (care are tocita o parte a talpii). Pentru a accelera procesul de recuperare, se poate opta pentru introducerea in incaltaminte a unor talonete personalizate (adaptate nevoilor individuale) sau a unor tampoane pentru calcaie. Aceste tampoane ridica calcaiul pentru a usura tensiunea, dar de multe ori nu functioneaza la fel de bine ca si talonetele personalizate.
Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.
Lombago este o afectiune care se manifesta cu durere la nivelul muschilor si articulatiilor spatelui...
Torticolisul este o afectiune dureroasa a musculaturii gatului (muschiul sternocleidomastoidian) ...
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: cervicala, toracala, lombara si sacrala. Aceste curburi cresc rezistenţa şi...