Martie, 2023

ENTORSELE GENUNCHIULUI

Scris de: Motric Recovery

Entorsele genunchiului sunt leziuni ale ligamentelor genunchiului si pot varia de la o usoara intindere a ligamentelor pana la ruptura completa a acestora. 

In entorsele usoare, se produce o intindere a ligamentului, provocand umflare si durere la nivelul genunchiului,  în timp ce in entorsele moderate ligamentul se rupe partial. In entorsele severe se produce o ruptura completa de ligament si poate necesita interventie chirurgicala.  

Dintre toate ligamentele genunchiului, cel mai frecvent lezate sunt:

➢ ligamentul colateral medial, de la o lovitura pe partea externa a genunchiului, in special cand piciorul este bine fixat pe sol atunci cand este lovit. Lovitura va determina genunchiul sa se deplaseze spre partea interioara a corpului, determinand ligamentul sa se intinda. Sensibilitatea si durerea vor fi simtite in interiorul genunchiului.  

➢ Ligamentul incrucisat anterior, in urma unui traumatism, de obicei pe terenul de sport, atunci cand genunchiul fie este rasucit sau supus unui impact direct, fie este lezat in urma unei sarituri sau aterizari incomode.

➢ Ligamentele incrucisat posterior si colateral lateral sunt mai putin supuse intinderii 

knee

 

Anatomia genunchiului

Genunchiul este una dintre cele mai mare si mai complexe articulatii ale organismului, avand o functionalitate complexa. Articulatia genunchiului trebuie sa fie mobila si supla pentru a permite flexia si extensia membrului inferior si de asemenea, stabila pentru a sustine intreaga greutate a corpului.Mersul, alergarea si accelerarea brusca, saritul, rasucirea pe calcaie, franarea, oprirea mai mult sau mai putin brusca, sunt roluri ale genunchiului, care genereaza numeroase presiuni, gestionate de structurile osoase, ligamentare, meniscale și musculare ale genunchiului.

Componenetele osoase care formeaza articulatia genunchiului sunt:

➢ extremitatea distala a femurului, reprezentata de cei doi condili femurali, 

➢ rotula sau patela, care uneste anterior condilii femurali 

➢ extremitatea proximala a tibiei. 

Pe marginea suprafetelor osoase se afla cartilaj articular, un strat ferm, neted de tesut, care captuseste toate articulatiile corpului. discuri de cartilaj, de forma literei C, formeaza meniscurile, lateral si medial, care permit genunchiului sa se miște, avand rol si in absortia socurilor.Tendoanele mentin muschii si oasele genunchiului conectate pentru a permite articulatiei genunchiului sa se miste.Ligamentele se unesc cu toate oasele genunchiului conferind stabilitate genunchiului. Ligamentul incruciasat anterior este cel care impiedica femurul sa alunece inapoi de-a lungul tibiei, ligamentul incrucisat posterior impiedica femurul sa alunece inainte de-a lungul tibiei, iar ligamenetele colaterale, lateral si medial, impiedica femurul sa alunece dintr-o parte in alta.

Cum tratam entorsele genunchiului?

1. Purtarea unei orteze va proteja genunchiul de riscurile provocate de instabilitatea articulatiei (ligamentele fiind afectate, nu sustin bine articulatia)

2. Odihna articulatiei genunchiului este importantă in primele 48 de ore dupa accidentare pentru reducerea inflamatiei si pentru a preveni agravarea leziunii

3. Gheata aplicata local, in sesiuni de 5-10 minute, de 3-5 ori pe zi, ajuta la reducerea inflamatiei si a tumefactiei (umflaturii) genunchiului 

4. Bandajul compresiv, in jurul articulatiei genunchiului, ajuta de asemenea la reducerea inflamatiei si proteaza articulatia. 

5. Elevatia (ridicarea) piciorului deasupra nivelului inimii, folosind un suport sau o perna, ajuta la reducerea tumefactiei (umflaturii) de la nivelul genunchilor.

6. Kinetoterapia

In cazul unei entorse usoare, in care este lezat ligamentul colateral medial, programul de recuperare va cuprinde exercitii de extensie ale genunchiului afectat si exercitii la o bicicleta ergonomica (fixa, de interior).  Va continua ulterior, cu plimbari pe biciclete normala, cu saua cat mai ridicata pt a evita rezistenta. Importanta este miscarea continua in articulatia genunchiului.

7. Interventia chirurgicala, de reconstructie a ligamentului lezat, este indicata in cazul entorsei medii spre severe, in special in cazul sportivilor, daca simptomele sunt prezente in timpul activitatii fizice. 

SFATURI:

➢ Acordati timp suficient de vindecare genunchiului afectat. Pe langa masurile de tratament enumerate mai sus, odihna ajuta semnificativ procesul de recuperare. 

➢ Cand participati la activitati sportive, purtati echipament corespunzator

➢ Urmati sfaturile unui kinetoterapeut si dupa vindecarea genunchiului pt a preveni recidivele si/ sau alte leziuni.

 

Descarcă aplicația și
o poți încerca gratuit 14 zile

Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.

Articole asemanatoare

x