PSEUDOARTROZA TIBIALA
Pseudoartroza tibiala reprezinta o fractura a tibiei (os la gambei) care nu s-a vindecat corect ...
Torticolisul este o afectiune dureroasa a musculaturii gatului (muschiul sternocleidomastoidian) in care capul si gatul sunt inclinate lateral, spre umar, iar barbia este rasucita spre umarul opus.
Torticolisul poate afecta atat copiii cat si adultii.
In functie de momentul aparitiei, exista 2 forme de torticolis:
1.Torticolis congenital – prezent la nastere. Este cel mai frecvent tip de torticolis. Dar, desi copul il are inca de la nastere, parintii il pot observa cand sugarul are cateva saptamani, pe masura ce incepe sa aiba mai mult control asupra miscarii capului. Formele congenitale de torticolis se pot asocia si cu alte afectiuni ale aparatului locomotor, cum ar fi afectiuni ale centurii scapulare (omoplat ridicat) sau ale membrelor inferioare (luxatii, picior stramb congenital) si de asemenea poate exista si asimetrie faciala.
2.Torticolis dobandit – apare dupa nastere, in primele 4-6 luni de viata sau mai tarziu in copilarie. Poate debuta rapid sau se poate instala incet. Spre deosebire de torticolisul congenital, in cazul torticolisului dobandit nu exista de obicei asimetrie faciala. Torticolisul dobandit poate fi benign (nu este sever) sau poate fi semnul unei probleme de sanatate mai severe. Cauzele sunt diferite, tocmai de aceea este foarte important sa se ia masuri rapid, astfel incat copilul tau sa primeasca ingrijirea si tratamentul adecvate.
Adultul care sufera de torticolis doarme prost, cu gatul rasucit in timpul noptii, iar la trezire gatul este blocat si inclinat intr-o parte.
Durerea este acuta si insotita de spasm muscular si inflamatie, iar miscarea este limitata.
La adulti, exista doua forme de torticolis:
1. Torticolisul spasmotic, o afectiune durereaosa in care muschii se contracta involuntar determinand rasucirea sau intoarcerea capului intr-o parte.
2. Torticolisul simptomatic, care poate sa apara in cadrul unor afectiuni ale coloanei vertebrale cervicale
Pentru torticolisul congenital, streching-ul (intinderea) musculaturii gatului este extrem de eficienta, mai ales daca se incepe in primele saptamani dupa nastere. Daca stretching-ul si alte forme de tratament nu sunt eficiente in cazul torticolisului congenital, este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala pentru a corectarea deficientei musculare.
Caldura aplicata local, in sedinte de cate 10 minnute, repetate de 3-5 ori pe zi, ajuta la relaxarea musculaturii contracturate si permite efectuarea unor miscari mai ample.
Medicamentele antialgice si miorelaxante ajuta la scaderea durerii si relaxarea musculaturii, necesare in special inainte de inceperea programului de exercitii.
Se vor executa anumite exercitii specifice care urmaresc:
➢ cresterea amplitudinii miscarii gatului
➢ corectarea pozitiei deficitare
➢ realinierea musculaturii gatului in pozitie normala
Ajuta la corectarea formelor grave de torticolis.
La copii se folosesc tehnici blande avand ca scop relaxarea spasmului muscular in timp ce la adulti, manipularile sunt folosite pentru corectarea pozitiei.
➢ Torticolisul congenital si formele severe de torticolis pot cauza complicatii pe termen lung, motiv pentru care este necesara consultarea un medic sau kinetoterapeut pentru o evaluare.
➢ Torticolisul care apare ca simptom al unei afectiuni este, de obicei, temporar, dar tot necesita o evaluare medicala.
➢ In faza acuta a torticolisului condusul autoturismului si mersul pe jos in linie dreapta si sarcinile zilnice se fac cu dificultate si necesita mai mult efort.
Urmez întotdeauna un flux de lucru profesionist și îți ofer cel mai bun serviciu la costuri fiabile.
Pseudoartroza tibiala reprezinta o fractura a tibiei (os la gambei) care nu s-a vindecat corect ...
Osteoporoza face ca oasele sa devina slabe si fragile, astfel incat o cadere sau chiar stres usor, cum ar fi ...
Durerea lombara sau durerea spatelui inferior poate varia de la usoara la severa, poate fi de...